Спортни празници

* Ако не виждате добре цялата снимка в прозореца на галерията, щракнете на бутона за показване на снимката в отделен прозорец 

** Ако имате забележки или коментари по снимките, пишете ни.

Гимназията даваше отлични условия за спортуване. Освен игрището имаше и добре оборудван гимнастически салон. Обикновено на всяко градско състезание се вземаха призови места, като се има предвид конкуренцията на спортното училище. До голяма степен това се дължеше на учителя ни по физкултура др. Христов. Запролетеше ли се на игрищата, до късно се играеше волейбол и баскетбол.
Имахме много добри волейболисти и лекоатлети. Кабата доколкото си спомням беше печелил градски състезания на 100 м. Джимито беше много добър скачач. Данни на добър лекоатлет имаше и Ники Делевски. Стоян Добрев мисля, че беше станал и юношески републикански по плуване. Отличен гимнастик беше Антон Велев (Тоно Торпилата). Единствен от нас можеше да прави «слънце» на висилката. По-късно, когато работех в Бургас разправяха, че е вдигал стойка на ръце на комина на захарната фабрика там.
Интересна личност беше треньорът ни по гимнастика Топалов. Тогава беше на 68 години. Беше със стегната атлетична фигура. Когато ни се представи спомена, че жена му е двадесет години по-млада от него. След това вдигна стойка на ръце и ни каза , че така учел за матурата защото по този начин влизала повече кръв в главата. Всичко това дължал на гимнастиката. Голяма агитация ни дръпна…
Аз се занимавах с гимнастика и когато се връщах в Хасково, ходех в спортната зала и гледах какви номера изпълнява един мой набор от спортното училище в Пловдив.Там се научих да правя салто на халки и естествено се изфуках пред съучениците си. Те започнаха да опитват номера, но накрая се случи Арон за малко да си счупи врата, като падна на главата си, а Рангата Перчев май си счупи ръката.
Юри Гилин имаше таланта на баскетболист. По онова време бяха пуснали по кината “Harlem Globe Trotters“ и той беше оттренирал доста ефектни похвати от филма. За съжаление по-късно скъса менискус на коляното и не можа да продължи.
Тогава даваха и филма за Кантонския Цирк и моя милост се беше изпедепцал да прави някои номера на стълб....
2013 г.

Лъчезар Сиртов, 3-ти випуск, 1965 г., Г клас, пансионен номер 245
Разказ 2013 г.