Духова музика

* Ако не виждате добре цялата снимка в прозореца на галерията, щракнете на бутона за показване на снимката в отделен прозорец 

** Ако имате забележки или коментари по снимките, пишете ни.

Спомени за духовата музика 1964 -1965 г.

Доколкото си спомням духовата музика в гимназията беше създадена през 1963 или 1964 г. Основател беше Бураджиев или Бораджиев /по-късно същият се ожени за една от даскалиците англичанка, която му изяде парите и го напусна, но му остави в наследство колата си "Темза"/.
За музиката бяха закупени първокласни инструменти. Само моят кларинет струваше цяло състояние. Музиката беше комплектована по правилата като голям оркестър. Имаше 4 кларинета, 4 тромпета, 4 флигорни, 4 валдхорни, баритони, басове, барабан, тъпан, чинели и т.н. общо 24 инструмента
Забележително е, че състава беше смесен. Спомням си, че кастингът се състоя във физкултурния салон. Диригентът набираше желаещи /а те бяха изключително много, колкото и невероятно да звучи/. Повечето бяха докосвали някакъв инструмент, особено най-популярния за оново време акордеон. Изпитът се състоеше в познаване на нотите и усещането за ритъм.
Започнаха страшно много репетиции. Диригентът беше амбициозен и сглобявахме не само маршове, но и класическа музика. Аз като първи кларинет /това съответствува на първа цигулка в симфоничния оркестър/ мога да твърдя, че станахме много добър оркестър. Доказателство за това е, че по време на манифестациите на 24 май, нашата гимназия минаваше една от първите начело с оркестъра и на площада ние /оркестърът/ завивахме, заставахме до градския оркестър и се сменяхме в свиренето с тях до края на манифестацията. Мисля, че и на 1-ви май свирехме веднъж градския, военния и нашия оркестър. Тогава и други гимназии имаха духови музики, но никоя не беше на това ниво.
Високото музикално майсторство демонстрирахме на концерти в ДНА пред гражданството с изпълнения не само на "Ботев марш", но класическа музика - виенски валсове, оперна музика и др.
А какво ли е ставало след 1965 година с този оркестър........

Сашо Стоянов '65